30 Eylül 2007 Pazar

tarihi yerler

Antik Yerler

Gemiler Adasi:
Ölüdeniz ya da Gemiler Koyu'ndan teknelerle ulasilan ada üzerinde M.S. 5 -11. yy.lar arasi yapilmis Bizans dönemine ait kilise, sapel sivil yapi kalintilari bulunmaktadir. Hiristiyanligin ilk yayilma merkezlerinden biri olmasi nedeni ile önem tasimaktadir. St. Nicolas olarak da bilinen ada, Mavi Tur teknelerinin ugrak yeridir.

Araxa :
Fethiye'ye 40 km. uzaklikta Antik Xanthos Çayinin çiktigi yerde kurulmustur. Bu olagan üstü su kaynagi mitolojik öykülere konu olmustur. Bugün Ören Köyü sinirlari içerisinde kalan kentten günümüze sur kalintilari, hamam ve Bizans dönemine ait su yolu kalmistir.

Tlos :
Fethiye'ye 45 km. uzakliktadir. Likya Federe Birliginin 6 büyük kentinden biri ve birligin ''spor merkezi'' dir. Uçan kanatli ati Pegasus ile ünlenen Mitolojik kahraman Bellaforonte'nin yasadigi kent olarak bilinir. Likya bölgesindeki en eski kent oldugu ve kurulusunun I.Ö. 2000'lerden önceye dayandigi arkeoloji kazilari ile tespit edilmistir. Kent akropolünün dogal kayasi üzerinde olusturulan mezarligi, Likya'nin en güzel ev tipi mezarlari ile süslenmistir. Nekropoldeki I.Ö. yy.a tarihlenen kral tipi mezarin ise Bellaforonte'ye adandigi bilinir.

Letoon :
Fethiye'ye 55 km. uzaklikta, Likya Federe Birliginin dinsel merkezidir. Tanriça Leto,Tanriça Artemis ve Tanriça Apollon'a adanmis 3 tapinagi ile ünlüdür. Arkeoloji kazilari 1962 yilindan bu yana sürdürülen Letoon'da bölgenin erken Hiristiyanlik dönemine iliskin kiliseleri de ortaya çikartilmistir.

Pinara :
Akdag'in eteklerinde Fethiye'ye 55 km uzakliktadir. Likya'nin en büyük kentlerinden biridir. Bölgedeki ilk güzellik yarismasinin yapildigi kent olarak bilinir ve tanriça Afrodit'e adanan ilginç mimari özellikteki tapinagi ile önem kazanmistir. Yüzlerce ''güvercin yuvasi'' biçiminde hazirlanmis halk tipi mezarlari Nekropolis'ini benzersiz kilar.

Cadianda :
Fethiye'den 25 km. uzakliktaki Üzümlü sinirlarindadir. Likya Federe Birligine en son katilan kent olarak bilinir. Ilginç fizik yapisi içinde kurulan kent dogal nedenlerle oldukça yipranmistir. Fethiye Müzesince gerçeklestirilen kazilar sonrasi ortaya çikan Tiyatrosu, Agorasi,Stadyum-Hamam kompleksi ve anit mezarlari ile son yillarda bölgenin ilgi odagi haline gelmistir.

Kayaköy :
Kurulusu kesin olarak bilinmeyen ve depremler sonucu birkaç ev tipi mezari disinda bütünüyle yok olan antik Karmillassos'un üzerinde 14. yy. dan baslayarak kurulmus bir Rum yerlesimidir. Eski adi Levissi'dir Yasami boyunca çevresindeki bes Türk köyünün halki ile bütünlesen ve dostluk, kardeslik, baris kavramlari üzerinde insanlik dersleri veren Kaya köy bölgemizin gurur kaynaklarindan biridir. 1922 yilinda Türk ve Yunan hükümetleri arasinda imzalanan bir ''nüfus degisimi'' anlasmasi uyarinca, Kaya köyün Rum ahalisi ile Bati Trakya'da yasayan Türk ahali karsilikli olarak yer degistirmistir.

Telmessos Antik Tiyatrosu :
Antik kaynaklar Telmessos'da büyük bir tiyatronun oldugundan bahsetmekteydi. 1993 yilinda Fethiye Müze Müdürlügü baskanliginda yapilan sondaj kazilarinda erozyonla dolmus olan 3-4 metrelik toprak tabakasi altinda tiyatronun oturma siralari bulunmustur. 1995 yilina kadar sürdürülen çalismalar sonucu tiyatrodan kalabilen tüm kalintilar bugün gün isigina çikartilmistir. Erken Roma döneminde insa edilen, M.S. 2.yüzyilda onarim geçiren tiyatronun 5000 kisi kapasiteli oldugu ve Bizans döneminde arena olarak kullanildigi anlasilmaktadir. Simdiki haliyle 1500 kisinin kullanimina cevap veren Telmessos Tiyatrosu'nun onarimi için röleve projesi tamamlanmistir.

Fethiye Müzesi :
1960’li yillarda depo müze olarak kurulan Fethiye Müzesi 1987 yilinda yeni binasinin insa edilmesiyle teshir–tanzim yapilarak ziyarete açilmistir.Arkeolojik Eserler Salonu ve Etnografik Eserler Salonu olmak üzere iki teshir salonu vardir.Arkeoloji bölümünde seramik eserler, heykeller yer almaktadir. Bunlarin içinde Likçenin çözümünde önemli bir rol oynayan bir trilingual (üç dilde) stel, Kumrulu Genç Kiz heykeli de bulunmaktadir.Etnografik bölümde yöreye has el dokuma örnekleri, dastar tezgâhi, gümüs takilar sergilenmektedir.Açik teshirde ise büyük tas eserler, lahitler, Izraza Aniti teshir edilmektedir.


Cezayirli Cami:
Cami, 1791 yilinda Cezayirli Hasan Pasa tarafindan yapilmistir. Hasan Pasa ayrica Kemer Köprüsü, Yayla yolundaki Pasa Hani, Yaka köyündeki su kemerleri gibi birçok yapiti Fethiye'ye kazandirmistir.

Hanlar
Fethiye'nin baslica hanlari; Ilica Hani (Üzümlü yolu üstünde), Incir Hani, Karatoprak Hani (Inbecik yolunda), Kemer-Seki yolunda Pasa Hani, Daydur Hani ve Naldöken Hanlaridir.Kaya

Mezari Likya Kaya Mezarlari:
Sehir içinde Likya döneminden kalma M.Ö. 4.yy. eserleri dikkati çeker. Bunlar, sehrin simgesi haline gelen dogal kayaya oyulmus mezarlardir. Çok sayida düzgün basamaklarla mezarlarin en güzel ve en görkemlisi olan Amintas'a ulasilir. Bu mezar asagidaki düzlükten de kolaylikla görülür ve yaklastikça, büyüklügü karsisinda duyulan hayranlik artar. Soldaki sütunun orta kisminda, M.Ö. 4. yy. alfabesi ile ''herpamiasoglu amintas'' yazilidir. Bu kisinin kimligi tam olarak bilinmemektedir. Ilçede görülmeye deger pek çok lahit mezar bulunmaktadir. Bunlardan en önemlisi Likya dönemine ait olanidir. Deniz içerisinde yükselen mezarin ilginç bir görünümü vardir. Iki katli ön yüzünde dörtgen, ahsap kirisleri andiran oymalar ve gotik stili kemerli bir kapagi bulunmaktadir. Kapagin her iki yani savaslari resmeden fresklerle bezenmis olup, bunlarin kisinin yasami ile ilgili oldugu sanilmaktadir.

Fethiye Kalesi:
Sehrin güneyinde yükselen kalenin, Aziz John'un sövalyelerine ait oldugu sanilmaktadir. Duvarlara oyulmus birkaç yazi, tarihi belirsiz bir sarniç disinda, tepenin dogu yüzünde küçük ve basit iki kaya mezari bulunmaktadir.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Fethiye'nin tarihi yerleri hakkında güzel bilgiler vermişsiniz. Teşekkürler

Yılmaz dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Yılmaz dedi ki...

Fethiyenin Tarihi Yerleri çok iyi